Lördagen i Göteborg.

Natten mot lördagen gick jättebra. Dogge låg i sin korg och sov hela natten och när vi vaknade och klev upp och låg kvar där när vi satte oss i köket. Vi pratade om allt från bilbur till foder och vikt och skulle ordna allt under dagen. Först och främst är Dogge ungefär 5-6 kilo överviktig. Han fäller enorma mängder päls när man klappar honom och avföringen är typiskt torrfoderbajs - brunt, mjukt och luktar åt helvete. Så jag berättade om färskfoder och lite hur det fungerar. Han hade heller inte något vintertäcke eller bilbur utan åkte lös i bakluckan där han försökte med diverse trick för att komma fram till baksätet. Så vi åkte till Arken Zoo och där inhandlades det ett Hurtta-vintertäcke, färskfoder för en månad framöver, en kong, frystorkat och naturligt hundgodis, klicker och lite annat. HD/AD-röntgen har också bokats till i december så att husse vet hur han kan aktivera Dogge fysiskt framöver.
 
När vi kom hem var husse jättetaggad på allt nytt, så han slängde sitt gamla skräpfoder och alla vita tuggben som Dogge ändå inte ville äta och så tinade vi en korv färskfoder som vi sedan frös in gav Dogge i kongen. Han ÄLSKADE det (och idag, måndag, är avföringen mörk, fast och luktfri precis som det ska vara) och höll på i lite mer än 25 minuter. Ett enkelt sätt att aktivera hunden utan att egentligen inte göra någonting, så nu kommer han att få både frukost och middag på detta sätt.
 
Under dagen så hade vi mycket att gå igenom. Vi började med klickerträningen och att klicka in Dogge vilket gick snabbt. Han förstod ganska direkt, och när husse förstått funktionen blev han salig över att en så liten metallask som klickern kunde fungera som en tydlig markör för rätt beteende. Jag visade först hur han skulle göra och förklarade alla steg, och husse var en stjärna efter det! Jag dubbelkollade honom lite och frågade hur han skulle shejpa in tricket "snurra", och han berättade precis i de små stegen man ska ta. Så jag kände mig trygg med att han förstått klickerns funktion och även shejpingen.
 
Jag passade även på att visa en del kontaktövningar som är vanliga på valpkurser, unghundskurser eller bara allmänt. Jag har faktiskt inte gjort dessa övningar med Tyra förut, så jag tänkte visa i en film hur övningarna ser ut. Passar alldeles utmärkt i och med att Tyra inte gjort dem innan. Detta gjorde vi bland annat med Dogge som behöver lära sig att behärska sig och styra sin impulskontroll.
 
Kul också att Tyra faktiskt försöker ta det jag tappar när jag säger att hon aldrig gör det, haha. Förmodligen har det med att göra att vi tränar och då förväntar hon sig att kastat godis är godis som hon förtjänat ;)
 
 
 Efter klickerövningarna så berättade jag hur vi skulle gå tillväga med ensamträningen. Eftersom att platsningen fungerade så bra så tänkte jag att vi prövar det direkt. Jag upplevde nämligen inte att Dogge hade separationsångest som husse beskrivit det, utan snarare att han blivit lämnad på fel sätt. Husse har nämligen lämnat honom alldeles för länge än vad han klarar av, och dels lämnat honom rakt upp och ner när han redan står i hallen och trycker mot dörren.
 
Så vi riggade Skype. Husse skapade två konton och ringde upp sig själv från mobilen till datorn och så riktade vi datorn mot bädden där Dogge skulle vila. Vi satte bädden mitt emot dörren men ett par meter bort, så att han kan känna att han har kontroll på läget men ändå inte vara PÅ dörren.
 
Vi prövade att gå ut, och så fort vi stängde dörren så steg han upp ur sin bädd. Husse gick direkt in och sade "gå och lägg dig" och pekade på bädden, vilket Dogge gjorde. När han lagt sig så gick husse ut igen och stängde dörren. Samma sak upprepade sig, Dogge steg upp och husse gick in och sade "gå och lägg dig". Scenariot upprepades 6-7 gånger. Efter det låg Dogge kvar i bädden med huvudet nere och faktiskt halvslutna ögon redan på första "lyckade" försöket. Vi var bara ute en minut den gången och det klarade han med bravur. Så istället för att lämnas handlöst i hallen i en redan orolig sinnesstämning, fick han uppgiften att ligga kvar istället. På det sättet luras hjärnan att han är lugn, när kroppen agerar lugnt. Om han skulle få tillåtelse att vanka runt så hade han gjort som förut - slitit ned jackor från hatthyllan, tuggat sönder skor, tuggat sönder koppel och allt möjligt. Nu fick han aldrig chansen, utan fick istället en uppgift och var trygg med den.
 
När vi tränade de andra gångerna gick det jättebra. Som mest var vi ute i två minuter helt utan gnäll eller reaktioner på hiss/folk i trapphuset och en telefon som ringde, vilket aldrig skett förut. Han blundade även, vilket är den absolut bästa reaktionen vi hade kunnat önska. (Har idag fått uppdatering om att han klarat tre minuter helt utan problem och bara behövt säga "gå och lägg dig" två gånger). Så nu i början tar vi det långsamt med någon minuts ökning varje dag, för att sedan gå lite snabbare fram när han kommit upp i ca 30-35 trygga minuter. Så kan husse snart ha ett liv igen.
 
Jag visade även hur han skulle handskas med verkställandemetoden (sagt ord gäller) och omvänt lockande med leksak. Att hoppa efter leksaken genererar ingenting, medan "sitt" ger honom belöningen. Detta gick kanonbra och han kunde i slutet triggas av mitt hoppande och tjoande med leksaken, och när jag ropade "sitt" mitt i stojet så satte han sig tveklöst och belönades med godis och till sist leksaken.
 
Vi gick även ut på promenad och tränade på koppelgången. Men nu är det här inlägget redan så långt så jag tänker att det får hoppa in i söndagens inlägg istället.
 
 
0 kommentarer